petak, 22. listopada 2010.

Evo nama liturgičara

S IKA-e:
Hrvatski institut za liturgijski pastoral (HILP) pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji pokrenuo je vlastite mrežne stranice na adresi www.hilp.hr, objavljeno je na internet stranici društva crkvenih glazbenika. Na mrežnim stranicama HILP-a nalaze se novosti i aktualnosti iz rada toga Instituta, zatim brojna izdanja HILP-a, među kojima treba spomenuti liturgijsko-pastoralni list "Živo vrelo", koji se od sada može prelistavati online.
Mrežne stranice nude i "Liturgiju dana" za cijelu godinu s naznakama misnih čitanja, misli iz evanđelja dana, naznaku za boju liturgijskog ruha, imendane i napomene za slavlja.
Izdavačka djelatnost Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji pokrenuta je od samih početaka djelovanja Instituta. Objavljivanjem djela liturgijsko-teološke tematike, kako hrvatskih tako i prijevoda relevantnih stranih autora (Škunca, Šuljić, Dugandžić, Magrassi, Balthasar) Institut je do sada obogatio hrvatsko izdavaštvo s više od trideset naslova. Božanski časoslov – liturgijski molitvenik za puk Božji, homiletska građa, zbirke homilija i liturgijska pomagala isto su tako dio izdavačke ponude Instituta, a sve u želji da se liturgiji omogući dostojno mjesto u vjerničkom životu. Sva ta izdanja dostupna su za pregled i narudžbu online.
Imam nekoliko komentara:
  • Uvijek je jako dobro kad se neka crkvena institucija pojavi na internetu i njezina stranica nije samo pro forme, nego ima i stvarne sadržaje koji mogu nekome koristiti. O tome sam više razglabao u svibnju kad je Zagrebačka nadbiskupija otvorila svoju svemrežnu stranicu.
  • Iako je i do sada postojao tekst časoslova i misnih čitanja na internetu i to već duže vremena na izvrsnim stranicama Blaga, ipak mislim da do sada nismo imali vlastite molitve nedjelja i blagdana online, a to mi se čini poprilično korisno. U najmanju ruku sada lakše možemo uspoređivati (à la Father Z) originalni latinski tekst i hrvatski prijevod molitava. Naravno, to je sve za novu misu.
  • Najvažniji i najinteresantniji dio stranice je časopis Živo Vrelo. Arhiva ovog mjesečnika za ovu godinu stavljena je online, pa zainteresirani imaju dovoljno materijala da prosude o čemu se tu radi. Već sam se prije pitao kakav je to zapravo časopis (nije mi nikad ni palo na pamet da ga kupujem), pa mi je dobro došao ovaj njihov potez. Prvi utisci su da ima nekih zanimljivih stvari, ali sve je to nekako mutno: nešto činjenica, nešto osjećaja, nešto interpretacije prema vlastitom ideološkom ključu. Zašto da vam pričam, kad vam mogu pokazati kroz nekoliko slika koje sam pokupio s njihove stranice:







    Sve nešto kao: ima tu nešto vezano s vjerom i Crkvom; jel ono Isus?; ono bi mogao biti čovjek u molitvi; a ovo su se sigurno ljudi skupili na misi?; ah ovo prepoznajem, to je znak za Krista; itd. Ali sve bezlično, nema ni okusa ni forme, zapravo, kad razmislim, baš nekako prikladno za moderne liturgičare i "apstraktnu" liturgiju koju oni stvaraju, a ne nasljeđuju od prethodnih naraštaja.
  • Čini mi se da su članci preuzvišenog Šaška najbogatiji konkretnim činjenicama vezanim uz povijest liturgije. Ali opet, mora čovjek biti oprezan kad ih čita jer nikad ne zna gdje bi mogla njegova privatna interpretacija doći u igru, pa će neke stvari malo izbaciti, neke naglasiti, neke malo drugačije zaodjenuti ne bi li se reklo nešto srcu drago. Jer ako netko jasno i glasno krši direktnu papinu pravnu odredbu zbog svojih privatnih simpatija ili antipatija, nije pretjerano posumnjati da i u stvarima poput članaka u jednom ipak neznanstvenom časopisu neće proturati svoje interpretacije na uštrb činjenica i povijesno potvrđenih ili službenih tumačenja.
U svakom slučaju, idi, pa vidi!

Broj komentara: 8:

  1. XP zapravo ne bi bio znak za PAX, nego jedan od Kristograma, poznat kao Hi-Ro, prema početnim grčkim slovima Kristova imena.
    Opšrinije: http://en.wikipedia.org/wiki/Chi-Rho

    OdgovoriIzbriši
  2. M., jest, u pravu si. Sad sam se sjetio da sam prije o tome citao. Hvala, promijenit cu!

    OdgovoriIzbriši
  3. Tko uspije odgonetnuti što je autor naknanio reći naročito u tekstovima prvog djela "Živog vrela" neka se javi.
    Moram reći da zadnji članak fra Ante Crnčevića, urednika ŽV (da!!... on je fratar iako nikad ne nosi svoj habit, osim kada dođu biskupi iz Europe i možda Sveti Otac) ima nekih zanimljivih ideja...
    No uglavnom listić ne slijedi liturgijsku i teološku liniju pape Benedikta XVI i zato ga nikome ne preporučam.
    Znaju biti korisni članci duhovnog karaktera i naravno misna čitanja. Zgodno su napravili ovo na novoj stranici gdje se mogu pogledati čitanja od dana ("liturgija dana)!! No tamo piše da je boja liturgijskog ruha zelena za dane kada nema blagdana! Koliko ja znam tih se dana mogu slaviti i zavjetne mise (kod nas to svećenici baš i ne koriste često) čije ruho nije zelene boje (no dobro...)
    Bilo bi dobro kada bi se uz ŽV pojavio kod nas još neki liturgijskih listić klasičnijeg i tradicijonalnijeg duha. Do tada nema nam druge nego pratiti tomu blizanca i njegove preporuke...

    OdgovoriIzbriši
  4. Dakle, XP znači HRISTOS(to su dva početna slova Isusova imena na grčkom X(hi) se čita H, a P(t,.ro) se čita R.
    Što se tiče Živog vrela ja ga osobno zadnjih mjeseci čitam(ono što se da čitati tj.razumjeti), draga mi je tradicionalna liturgija, no ipak me zanimaju koje su to smjernice i temelji na kojima se gradi liturgija danas, ona kojoj i sami prisustvujemo. Moram priznati da postoji jako zanimljivih i konkretnih uputa za samo oblikovanje liturgijskih slavlja danas što nam svima može pomoći za dostojnije slavljenje svetih otajstava vjere po obredimA koji su izmjenjeni nakon Drugog vatikanskog sabora.

    OdgovoriIzbriši
  5. A boja svagdana u vrijeme kroz godinu je zelena i to je ono što je redovito, a na svećeniku je izbor same mise i dakle ako se radi o zavjetnoj misi jasno je nošenje bijele boje. Jer ono što je izvanredno ne može se postavljati kao redovito.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ukratko- etsi Pontifex non daretur

    OdgovoriIzbriši
  7. Za sve koji su pratili Ivanovu seriju; danas je mag. Mathiasa spomenuo Papa: "Brigita, čiji je duhovni vođa bio učeni redovnik koji ju je uveo u proučavanje Svetog pisma, izvršio je veoma pozitivan utjecaj na njezinu obitelj koja je, zahvaljujući njegovoj nazočnosti, postala prava 'domaća Crkva'."

    OdgovoriIzbriši
  8. ja sam dosad kupovala Živo vrelo, jer je u Hr jedini časopis koji ima misna čitanja za svaki blagdan i svetkovinu, uz prijedloge pjesama za pjevanje i uglazbljene psalme.
    moram priznati da nisam baš čitala one tekstove o liturgiji, ili tumačenja nedjeljnih čitanja, ali jako mi je korisno bilo imati ga. sad mi je super što je online jer više ne moram razmišljati kad i gdje ću ga kupiti.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.