utorak, 12. lipnja 2012.

Predavanje Krešimira Veselića o tradiciji i liturgiji u Katoličkoj Crkvi


Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika
pozivlje Vas na predavanje

Prof. dr. Krešimir Veselić:
Tradicija i liturgija
u Katoličkoj crkvi

koje će se održati u srijedu 20. lipnja 2012. u 19.45 sati u Zagrebu, u Palmotićevoj 31 (dvorišna zgrada pored bazilike Srca Isusova), u okviru redovite mjesečne tribine Društva.

***

Profesora Veslića mogli su upoznati oni koji su zadnjih mjeseci dolazili na tradicionalnu misu u sv. Martina, a izdvajam samo dva njegova članka kao kratku "pripremu" na predavanje.

***

Nekoliko riječi o organizatoru ove tribine, Hrvatskom katoličkom društvu prosvjetnih djelatnika (ili kratko HKDPD-u).

Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika je strukovno vjerničko društvo u Katoličkoj Crkvi i ujedno udruga građana u Republici Hrvatskoj. Osnivačka skupština Društva održana je 15. svibnja 1993. u dvorani Vijenac u nazočnosti nadbiskupa dr Franje Kuharića.

Svrha Društva je okupljanje katolika, koji djeluju u izobrazbi i odgoju ili su kvalificirani za takvu djelatnost, radi izmjene iskustava, duhovnog i strukovnog napretka članova i zajedničkog djelovanja, kako bi što bolje služili onima koji su im povjereni i svjedočili za općeljudske vrijednosti u svjetlu Kristovog nauka i njegova primjera.
U skladu s time zadaće su Društva:
- duhovna izgradnja članova;
- vjerska, etička, pedagoška, strukovna i znanstvena izobrazba članova, otvorena i za ostale sudionike u odgoju i izobrazbi;
- upoznavanje i proučavanje dokumenata Crkvenog učiteljstva, koji se tiču uloge vjernika u društvu, osobito na polju odgoja, školstva, znanosti i kulture;
- zalaganje za skladno, pozitivno djelovanje svih odgojnih čimbenika u društvu te uspostavu takvog sustava izobrazbe i etičkog odgoja, koji će stvarati najpovoljnije uvjete za skladni duhovni, psihofizički i strukovni razvoj gojenca kao osobe i kao člana ljudske obitelji;
- izjašnjavanje o važnim socijalno-etičkim pitanjima u društvu, u duhu općeljudskog morala, kako ga tumači Katolička Crkva.

Radi ispunjenja svojih zadaća Društvo u okviru svojih mogućnosti pokreće različite djelatnosti:
- organizira staleške duhovne vježbe, molitvene, liturgijske i biblijske susrete;
- održava javna predavanja na redovitim mjesečnim tribinama, a povremeno i tečaje i seminare o vjerskim, moralnim, odgojnim, socijalno-etičkim, kulturnim, strukovnim i znanstvenim pitanjima.
- potiče i organizira karitativnu djelatnost članova kao bitnu sastavnicu duhovnog života i služenja u ljudskoj obitelji;
- izdaje periodičku publikaciju "Zrno" kao svoje glasilo;
- izdaje publikacije i potiče izdavanje knjiga, koje promiču svrhu Društva;
- izjavama i nastupima u javnosti promiče svrhu Društva i izjašnjava se o važnim socijalno-etičkim pitanjima;
- surađuje s prosvjetnim vlastima u pitanjima školskih programa, pedagoških postupaka i etičkog odgoja;
- surađuje s ostalim srodnim društvima u Hrvatskoj i inozemstvu,

U svem svojem djelovanju članovi Društva trebaju poštivati i promicati općeljudske etičke vrednote, a posebno se zalagati za
- poštivanje i zaštitu ljudskog života od začeća do prirodne smrti;
- poštivanje i promicanje ljudskog dostojanstva i ljudska prava;
- stabilnost braka i pripremu mladeži za bračni i obiteljski život u skladu s etičkim i vjerskim načelima;
- zaštitu i pomoć svima koji trpe i koji su u nevolji;
- socijalnu pravdu;
- zaštitu i očuvanje prirode kao čovjekova doma i dara Božjeg.

U svom radu Društvo se želi nadahnjivati primjerom života i djela blaženikâ Augustina Kažotića i Ivana Merza, te Sluge Božjega o. Ante Antića, svojih zaštitnika.

***

Ja nažalost neću biti u Zagrebu kad bude predavanje, ali sve čitatelje ovog bloga pozivam da dođu i poslušaju ga. Vjerujem da će vam biti jako zanimljivo, a to je i prilika za malo diskusije nakon predavanja.

3 komentara:

  1. Personalna prelatura ili personalni ordinarijat-po mišljenju mnogih razgovori između Svete Stolice i FSSPX-a ušli su u posljednju fazu prije konačnog (pozitivnog) rješenja kanonske strukture za Bratstvo.
    Mnogi se iskreno raduju, primjerice kardinal Malcom Ranjith, nadbiskup Colomba (Šri Lanka) koji odmah želi povjeriti FSSPX-u odgoj svećeničkog podmlatka u svojoj nadbiskupiji.
    Čak i (neokonzervativni) Opus Dei izražava na svojim stranicama radost zbog mogućeg skorog ujedinjenja.
    Neki se pak spremaju na protuudar(i na FSSPX i na Sv.Oca)-Njemačka biskupska konferencija među prvima.
    Kod nas je tako malo katoličkih intelektualaca, a tradicionalnih katolika intelektualaca gotovo i nema. Kako će naš jadni puk znati što se događa? Poglavito sada ako njemački progresistički krugovi, kojima se naši provincijski nadriteolozi vazda dive, krenu u otvorenu konfrontaciju s Vatikanom.
    Gospodin Veselić spada u malobrojne dobro informirane! Vrijedi svakako poslušati njegovo mišljenje o svemu!

    Fidelis

    OdgovoriIzbriši
  2. Je li tko bio na predavanju? Može li netko ukratko napisati o čemu je bilo govora?
    I inače...zašto tako malo komentara o svim temama u posljednje vrijeme?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prof. Veselić nije razočarao, predavanje je bilo izvrsno!
      Probat ću za par dana napisati neki kraći osvrt, trenutno mi brojne obaveze ne dozvoljavaju.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.