petak, 12. listopada 2012.

Paix Liturgique - hrvatska verzija


Odnedavno je dostupna i hrvatska verzija stranice Paix Liturgique ([pɛ lityʀʒik], liturgijski mir). Splendor nam je do sad preveo već brojne zanimljive tekstove s ove stranice, a nadam se da ćemo ovako imati priliku čitati i više njihovih članaka. Hrvatski je deveti jezik na kojem izdaju svoja popularna pisma u kojima obrađuju stanje u svijetu s obzirom na teme koje se dotiču tradicionalne liturgije. Njihov plan i program objašnjen je ukratko u odgovoru na tri pitanja: "Tko smo?", "Što želimo?" i "Zašto to želimo?". Detaljnije predstavljanje povijesti društva Paix Liturgique naći ćete u prvom pismu iz kojeg donosim samo uvod.
S novim, hrvatskim izdanjem, newsletter društva Paix Liturgique nastavlja razvijati svoj međunarodni karakter. Nakon prve verzije na stranom jeziku, one talijanske, koja je pokrenuta u ljeto 2009., uslijedile su njemačka, španjolska, engleska, portugalska i švedska verzija, a odnedavno im se pridružila i nova na hrvatskom. Razvoj newslettera Paix Liturgique odgovor je na poticaj za širenje slavljenja tradicionalne mise, poznatije kao "izvanredni oblik rimskog obreda", koji je Sveti Otac Benedikt XVI. dao čitavoj Crkvi objavom motuproprija Summorum Pontificum u srpnju 2007.
Preporučujem vam da se i vi pretplatite na njihova pisma i nadam se da ćemo ih od sada moći često i redovito čitati i na našem jeziku.

2 komentara:

  1. Zamislite-još pola godine pa punih osam godina pontifikata Benedikta XVI. Kao da je jučer bilo! Mi tradicionalisti smo vrištali na telefon od radosti(bilo nas je 2005.već dvadesetak trady-ja i simpatizera). Sjećate li se posve utučenog kardinala Lehmanna i ogorčenja njemčkih otpadnika. Dnevni list "Die Welt" na naslovnicu je stavio okvir osmrtnice s natpisom."KATASTROPHE". Britanci su odmah stavili fotografije Hitlerjugenda i ismijavali ga kao "Papa Ratzi". Svijet je napadao dobrog, pobožnog i blagog čovjeka, svećenika i biskupa, velikog intelektualca.
    I uslijedio je Summorum Pontificum, ukidanje ekskomunikacije, ponovno rođenje Tradicije. Hvala, Sveti Oče, iznenadi nas još okretanjem oltara ad orientem, ukidanjem Pričesti na ruke te javnom celebracijom stare Mise!
    Oremus pro Pontifice nostro Benedicto...
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kikii,
      nadam se da vas tradyi-ja danas ima više od dvadesetak.
      Hvala Svetom Ocu što je Tradiciju izvukao iz ormara.
      Papa je već omogućio i oltar ad orientem i dostojanstvenu i pobožnu sv. pričest klečeći na jezik i javno celebriranje TLM.
      Na nama je koliko ćemo se izboriti da to i zaživi.
      Za to zaživljavanje Tradicije puno više očekujem od vjernika laika nego od svećenika. Svećenik je ograničen POSLUŠNOŠĆU ORDINARIJU (biskupu), pa i oni koji bi htjeli jednostavno se ne odvaže jer će snositi kazne.
      Jole

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.