nedjelja, 13. listopada 2013.

Pjevanje u sv. Martinu



Probajmo ponovno.

Kao što su redoviti čitatelji ovoga bloga mogli pratiti, jedan od zasad nedovoljno ispunjenih ciljeva je redovito pjevanje na tradicionalnoj misi nedjeljom u 11:30 sati u crkvi svetog Martina u Zagrebu.

Definirajmo okvire: pjevalo bi se otprilike jedanput mjesečno (češće ili rjeđe ovisno o okolnostima), isključivo gregorijanski koral i to ordinarij i proprij mise. Naravno, za ofertorija, pričesti i nakon mise moguće je uključiti i druge prikladne pjesme. Pjeva se u principu bez glazbene pratnje. Postoji mala grupa pjevača, nekoliko djevojaka koje vrlo lijepo pjevaju i par mladića koji su zainteresirani. Javljaju mi se povremeno i drugi ljudi koji bi htjeli da bude više pjevanja ili bi se možda pridružili.

Osnovni problem je nedostatak voditelja zbora. Ako znate nekoga tko ima iskustva s gregorijanskim pjevanjem i voljan je prihvatiti se ovoga posla na dobrovoljnoj bazi, slobodno mu proslijedite ovaj tekst kao i moju email adresu (tomablizanac na gmail.com). Ovo je izvrsna i jedinstvena prilika da se pjeva ono što Crkva preporuča, nalaže i predstavlja iz svoje riznice i to upravo u okruženju u kojem ta glazba ima svoj potpuni smisao. Nećete imati takvu priliku u Hrvatskoj nigdje drugdje i nijedan koncert se ne može mjeriti s onim što možete ovdje iskusiti.

Također, nema potrebe za nekim strahom, kroz nekoliko proba može se vidjeti odgovara li voditelj zboru, zbor voditelju i sve skupa tradicionalnoj misi.

Dakle, javite se slobodno svi koji biste htjeli biti voditelj zbora, pjevač ili pjevačica. Ne trebam niti napominjati, diskrecija je zajamčena.

2 komentara:

  1. Prijedlog: znam za dominikanske bogoslove da vježbaju korale, pa možda ima netko tko ih trenira, pa probajte stupit s njima u kontakt. Ili možda znaju nekoga tko bi mogao to raditi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije los prijedlog, slobodno im proslijedite ovu molbu, pa neka mi se jave ako zele.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.