srijeda, 10. veljače 2016.

Pepeljenje

Večeras sam se premjestio iz reda pred župnikom u onaj gdje je pepeo sipao jedan stariji svećenik jer je župnik poprimio angloameričku navadu stavljanja svima križa na čelo, a ne kako je u nas običaj posipanja kose. Nažalost, od četiri reda u kojima se pepeljalo ni u jednom se nije mogla čuti stara formula "Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah obratiti!" Ah, novus ordo sa svojim opcijama.

Mali podsjetnik na ustaljeni običaj u našim krajevima:
Pepeo se uzima palcem i kažiprstom desne ruke (ostali su prsti stisnuti i zgrčeni), te se sipa u obliku križa na glavu (po kosi) super verticem.
Stjepan Gjanić: Priručnik za vršenje službe Božje, Zagreb 1919., str. 117










P.S. Čudi me kako svećenici mogu palcem zamočenim u pepeo činiti znak križa na čelu vjernika, a par minuta kasnije palcem kojim primaju posvećene hostije činiti znak križa na čelu djeci za vrijeme pričesti. Zar im nije neobično da prvo ostavlja trag, a iza drugog tobože nema nikakvih tragova. Ili ih naprosto nije briga?

Broj komentara: 8:

  1. Odgovori
    1. Necu ici dva puta na pepeljanje, ali za one koji nisu bili, super.

      Izbriši
    2. Da, eto Bogu hvala. Velika je još milost što će iza mise mladi svećenik podijeliti svoj mladomisnički blagoslov.

      Izbriši
  2. Zanimljivo kako na ovim slikama vjernici ponizno , skrušeno i klečeći pristupaju obredu , znajući da su prah . Sinoć to nije bilo tako . Sve po novom i na brzinu . Robelar

    OdgovoriIzbriši
  3. Možda je temelj u ovim novim obredima da zaboravimo da smo prah i pepeo kako i poniznost nije bas krepost vrlih inovatora , tako i sve sto ukazuje na tradiciju valja brzo zaboraviti .

    OdgovoriIzbriši
  4. Vidim da su ti mise prilično stresne. Molit ću da ove korizme rasteš u spoznaji Isusa Krista, jednako prisutnog i u novom obredu. Pa makar prsti onoga koji pepelja ne bili stisnuti i zgrčeni... obratimo se i vjerujmo vječno novom evanđelju. Ups, nova opcija...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, nove mise su mi dosta stresne. Srecom imam uz sebe krunicu, pa to pomaze. Hvala na molitvi!

      Izbriši
  5. U novim opcijama tako brzo užurbano teče , da se nema vremena niti pripraviti dostojanstveno primiti Tjelo Kristovo , dok vremena ima za Gospel koliko hoćeš , ups , tko poznaje Krista s dostojanstvom punim poštovanja ponizno pristupa znajući koliko je malen progona koljena i zahvaljuje za sva dobra brižno čuva sveto nasljeđe koje su mnogi krvlju sačuvali .

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.